ABD’de yavaşlama endişeleri sürerken Yen tırmanıyor
Japon Yeni, ABD ekonomisindeki potansiyel yavaşlamaya ilişkin endişelerin piyasa davranışlarını etkilemeye devam etmesiyle bugün ABD doları karşısında son yedi ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Yen’in değerindeki bu yükseliş, geçen hafta ABD’den gelen zayıf istihdam verilerinin Federal Rezerv’in olası faiz indirimlerine ilişkin spekülasyonları artırmasının ardından geldi.
Cuma günü, ABD istihdam raporu, büyük teknoloji şirketlerinin hayal kırıklığı yaratan kazançları ve Çin’in ekonomik sağlığına ilişkin endişelerle birleşerek hisse senetleri, petrol ve yüksek getirili para birimlerinde küresel bir satışa neden oldu. Yatırımcılar güvenli liman olarak nakde yöneldi. Sonuç olarak, piyasa belirsizliği zamanlarında sıklıkla aranan yen, dolar karşısında %0,8 değer kazanarak Ocak ortasından bu yana en yüksek seviye olan 145,28 yene ulaştı.
Euro 1,091 dolarda sabit kalırken, dolar endeksi 103,17’de neredeyse hiç değişmedi. Avustralya doları %0,25 oranında gerileyerek 0,6495 dolardan işlem gördü.
Tokyo’daki Mizuho Securities’in baş döviz stratejisti Masafumi Yamamoto, piyasanın Fed’in Eylül toplantısında önemli bir faiz indirimi beklentisine ilişkin şüphelerini dile getirdi. Yamamoto, “Piyasa Fed’in Eylül toplantısında 50 baz puanlık bir faiz indirimine gideceğini fiyatlıyor ki bence bu çok fazla olur. ABD ekonomisi yavaşlama işaretleri gösteriyor ancak bu durum piyasanın fiyatladığı kadar kötü değil.”
Buna rağmen, piyasa ivmesi ve teknik seviyeler yenin kazanmaya devam edebileceğini gösteriyor. ABD Hazine tahvil getirileri, Federal Rezerv’in politika faizini %5,25 ile %5,50 arasında tuttuğu geçen haftadan bu yana keskin bir şekilde düşüyor. Fed Başkanı Jerome Powell da Eylül ayında faiz indirimine gidilebileceğini ima etti. İşsizlik oranının arttığını gösteren istihdam verilerinin açıklanmasının ardından piyasanın faiz indirimi beklentileri yoğunlaştı. Geçtiğimiz hafta 10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin getirileri yaklaşık 40 baz puan düşerek Mart 2020’den bu yana en önemli haftalık düşüşünü yaşadı ve en son %3,79 seviyesinde kaydedildi.
Fed fonları vadeli işlem piyasası şu anda merkez bankasının Eylül toplantısında 50 baz puanlık bir kesinti olasılığını %70’in üzerinde fiyatlıyor ve bu yıl 155 baz puan ve 2025’te de benzer miktarda kesinti beklentisi var.
Yen, kısmen Japonya Merkez Bankası’nın faiz oranlarını 15 baz puan artırarak %0,25’e yükseltme kararı nedeniyle, üç haftadan kısa bir süre içinde dolar karşısında %10 değer kazandı. Banka ayrıca önümüzdeki birkaç yıl içinde aylık tahvil alımlarını azaltma planını da açıkladı.
Barclays analistleri, Japon para biriminin şu anda G10 ana para birimleri arasında en aşırı satın alınan para birimi olduğunu ve kısa vadede daha fazla kazanç elde etmenin zor olabileceğini belirtti.
Geçen haftaki borsa satışları önemli kayıplara sahne oldu ve Nasdaq Composite 2022’nin başındaki en yüksek seviyesinden %10’luk bir düzeltme yaşadı. Japonya’daki Nikkei endeksi de hafta boyunca yaklaşık %5 düştü.
ABD’de iki yıldan 10 yıla kadar olan getiri eğrisi, resesyon endişeleri ve kısa vadeli getirilerin azalacağı beklentisiyle Temmuz 2022’den bu yana en düşük seviye olan eksi 5,7 baz puana inerek daha az ters dönmüştür.
Ekonomik göstergelerin yanı sıra jeopolitik gerilimler de piyasaları etkiliyor. İsrail ile Hamas arasında Gazze’de yaşanan ve petrol fiyatlarını Ocak ayının en düşük seviyelerine çeken son çatışmaların ardından Orta Doğu’da askeri tırmanma riski artıyor. ABD ordusu, Hamas lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da öldürülmesinin ardından İran ve müttefikleri Hamas ve Hizbullah’tan gelen tehditlere yanıt olarak Orta Doğu ve Avrupa’ya ek kuvvetler konuşlandırıyor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.