Belgeler sızdı: Tütün devine ‘bilimi manipüle etme’ suçlaması
Uluslararası tütün şirketi Philip Morris’e sigara içmeyen kişileri çekmek için ‘bilimi manipüle’ etme suçlaması yöneltildi. Şirketin fonlanmış araştırmalar ve bilim insanlarıyla savunuculuk çalışması yoluyla ‘kazanç için bilimi manipüle ettiği’ ileri sürüldü.
The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Philip Morris International (PMI) ve Japonya’daki bağlı şirketinden sızdırılan belgeler, şirketin sigara içmeyen kişileri kendi ürünlerine çekmek için siyasetçileri, doktorları ve 2020 Tokyo Olimpiyatlarını hedef alma planlarını da ortaya koydu. Burada bahsi geçen ürün, IQOS olarak bilinen ancak sağlık kuruluşları tarafından bir tütün ürünü olduğuna dikkat çekilen elektronik sigaralardı.
Japonya, IQOS’un lansman pazarıydı. Tütün Örgütlerini ve Ürünlerini Durdurma (Stop) isimli tütün endüstrisi izleme platformu, Philip Morris International’ın söz konusu yol haritasını başka her yerde kullanacağından şüphe ettiklerini belirtti.
İÇ YAZIŞMA SIZDI: ‘BUNU BİR SIR OLARAK SAKLAMAMIZ SÖYLENDİ’
Bath Üniversitesi Tütün Kontrol Araştırma Grubu’ndan araştırmacıların çalışmasında, Philip Morris Japan (PMJ) isimli bağlı şirketin, üçünü taraf bir araştırma organizasyonu üzerinden Kyoto Üniversitesi’nde bir sigara bırakma araştırmasını fonladığı ifade edildi.
Araştırmacılar, PMJ’nin araştırmadaki dahline ilişkin kamuoyunda herhangi bir kayıt bulamadıklarını ifade ederken, Philip Morris’ten bir sözcü, bunun 2021 yılında Yunanistan’da yapılan bir bilimsel konferansta sonuçların sunumu sırasında yapıldığını iddia etti.
Araştırmaya göre, PMJ, bir Tokyo Üniversitesi öğretim üyesinin yönettiği yaşam bilimleri danışmanlık şirketi olan FTI-Innovations’a ayda 20 bin pound ödeme yapmıştı. Bu para, akademik etkinliklerde Philip Morris International (PMI) bilim ve ürünlerinin tanıtımını yapmak gibi eylemler için ödenmişti. Elde edilen bir iç yazışmada, bir PMJ çalışanı kendilerine bunu ‘bir sır olarak saklamalarının’ söylendiği iddia etti.
‘BİLİMİN KÂR İÇİN MANİPÜLE EDİLMESİ HEPİMİZE ZARAR VERİR’
‘Nicotine & Tobacco Research’ isimli dergide yayınlanan araştırma, 2012 ve 2020 yılları arasında tarihlendirilen, şirketten sızdırılmış 24 belgeye dayanıyor. Araştırmacılar, “Bu faaliyetler, bilimin yapılması, yayınlanması ve buna ulaşılmasını etkilemek ve bilimsel faaliyetleri gizlemek için (izlenen) bilindik stratejilere benziyor” dedi.
Araştırmacılardan Dr. Sophie Braznell, “Kâr için bilimin manipüle edilmesi hepimize, özellikle de politika yapıcılara ve potansiyel olarak hayatlarını değiştirecek kararlar almaya çalışan tüketicilere zarar verir. Bu, zararlı ürünlerin yaygın bir şekilde kullanılmasını yüreklendirirken, kamu sağlığı politikalarını yavaşlatıp baltalar” dedi. Braznell, sızdırılan belgelerin şirketin ‘şeffaf bilim’ yaptığı iddiasının da altını oyduğuna dikkat çekti.
Yine sızdırılmış belgelere dayanılarak, şirketin pazarlama faaliyetleri hakkında hazırlanan ayrı bir raporda da “I Quit Ordinary Smoking” (Sıradan sigarayı bırakıyorum) olarak bilinen ancak sağlık kuruluşları tarafından bir tütün ürünü olduğuna dikkat çekilen elektronik sigaraların, sigara içmenin yasak olduğu alanlarda kullanılmasına izin verilmesi için şirket tarafından lobi faaliyetlerinde bulunulmuş gibi göründüğü ifade edildi.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)