Ekonomi

Pandemi döneminde ton olarak satılan kolonyalarda yüzde 50’lik düşüş yaşandı.

Elazığ’da pandemi döneminde günde ortalama 4 ton kolonya satılırken, korona virüsünün etkisinin kaybolmasıyla bu miktar 250 litreye geriledi. Virüsün unutulan kolonya geleneğini yeniden canlandırdığını belirten kolonya üreticisi İtimat Buldaç, satışların pandemiye göre yüzde 50 azaldığını, ancak pandemi öncesine göre yüzde 40 arttığını söyledi.

2 yıl öncesine kadar adeta unutulan kolonya, corona virüsü ile birlikte vazgeçilmez hale geldi. Pandemi döneminde herkesin cebinde kolonya olduğu dönemde kolonya üreticileri yıllardır yapamadıkları satışı yapmış oldu. Pandemi sürecinde kolonyada patlama yaşandığını belirten 60 yaşındaki kolonya üreticisi İnanç Buldaç, günlük 250 litre olan satışın o dönemde 4 tona ulaştığını söyledi. 10 yılda yapacakları ciroyu 4 ayda yaptıklarını vurgulayan Buldaç, virüsün etkisinin azalmasıyla birlikte pandemi dönemine göre satışların yüzde 50 azaldığını ifade etti. Neredeyse unutulmaya yüz tutmuş kolonyanın virüsle akılda kaldığını ve uzun süre unutulmayacağını belirten Buldaç, genel olarak satışların pandemi öncesine göre yüzde 40 arttığını söyledi.

Sağlık Bakanı’nın pandemi sürecinde kolonyanın korona virüs üzerindeki etkisini açıklamasının ardından kolonyada dayanılmaz bir patlama yaşandığını belirten İtimat Buldaç, “Günlük ortalama rutin satışlarımız 250 litre civarındaydı. litre korona virüsten sonra ortalama 4 tona ulaştı.Kimse hazırlıklı değildi buna elimizdeki imkanlarla.Türkiye’nin dört bir yanından aşırı siparişler yağmaya başladı.Öncelik olarak Elazığ düşündük.Cevap verebildik. Türkiye’nin yüzde 20’sine, kalanını Elazığ’da tükettik. Bari Elazığ’ı kolonyasız bırakmadık. Satışlar 4 tona ulaştı, şimdi azaldı.

“Aslında kolonya bizim örf ve adetlerimizde olan bir şey”

Kolonyanın baba mesleği olduğunu belirten Buldaç, “60 yıllık bir firmayız. Elazığ’da ve ülke genelinde eserler üretiyoruz. Korona ile kolonya hayatımıza yeniden girdi. Aslında kolonya olan bir şey. örf ve adetlerimizde.Virüs var diyorlar elimizdeki kolonyaları temizleyelim diyorlar.”Yok bir şey. El pak iken kolonya dökülmelidir. Kolonya kirli eli temizlemez. Eller güzelce yıkandıktan sonra kolonya dökülecek ve böylece elde kalacaktır. Hal böyle olunca kolonya virüslerde çok etkili oluyor” dedi.

“Yaklaşık 10 yılın cirosunu 3-4 ayda yaptık”

Pandemi sürecinde neredeyse tüm işlerin durduğunu ancak gıda ve kolonyada patlama yaşandığını vurgulayan Buldaç, “Bunun ardından pandeminin bitmesiyle birlikte işler normal halini yakaladı ve kolonyanın etkisi yüzde 50 azaldı. Köln’de bizim için değerli olan iki dini bayramımız var. Bu iki bayramda işler çok ağır oluyor. Açıkça söyleyebilirim ki bu 60 yılda korona virüsü ortaya çıktıktan sonra çok büyük bir patlama yaşandı. 10 yıla yakın ciroyu 3-4 ayda yaptık” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu